De deeltjestellertest: nieuwe fijnstofmeting bij de autokeuring

Gepubliceerd op:

De autokeuring introduceerde in 2022 een nieuwe emissiemeting voor fijnstof in het keuringsproces, namelijk de deeltjestellertest (PN-meting). Deze maatregel zal roetfilterfraude tegengaan en bijdragen aan een duurzame en milieuvriendelijke mobiliteit én verbetering van onze gezondheid. Nu kan de uitstoot van fijnstof nog preciezer gemeten worden om zo de grote vervuilers op te sporen. België was hiermee koploper in Europa.

Nieuwe meettechniek

In een eerste fase werd de deeltjesteller ingevoerd bij de emissiemeting van dieselvoertuigen (personenwagens & lichte vracht). Bij recente dieselmotoren (Euro 5 en 6) zijn de roetdeeltjes bijzonder klein, waardoor ze niet meer gemeten konden worden met de klassieke roettest. Maar ook die kleine roetdeeltjes blijven een gevaar voor onze gezondheid. Vandaar de overschakeling naar de nieuwe meettechniek. 

Een deeltjesteller meet het aantal roetdeeltjes in de uitlaat van de auto en kan zo nagaan of de roetfilter goed werkt. Een goedwerkende roetfilter verwijdert 95 tot 99% van de deeltjesuitstoot en dit heeft dus een enorme impact op de luchtkwaliteit.

Limietwaarden

Een goedwerkende roetfilter haalt tijdens de deeltjestellertest waarden tussen 5000 en 50.000 fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter. De afkeurgrens van 1 miljoen fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter ligt ver boven de normale uitstoot van een goedwerkende roetfilter. Als je deze grens overschrijdt, is je roetfilter waarschijnlijk defect of weggehaald. Als je voertuig minder dan 250.000 fijnstofdeeltjes per kubieke centimeter uitstoot, krijg je een groene kaart. Voertuigen die zich in de zone tussen 250.000 en 1 miljoen roetdeeltjes bevinden, krijgen een keuringsbewijs met een normale geldigheidsduur met code 4. Dat betekent dat je het gebrek in de gaten moet houden, maar dat er geen herkeuring vereist is. 

Een hoge uitstoot van fijnstofdeeltjes wijst op een slechte werking van de roetfilter. Je laat die dus best op tijd nakijken. Een reiniging van de roetfilter kan al volstaan, een vervanging is zeker niet altijd nodig.

Meer informatie

Meer weten over de nieuwe fijnstofmeting bij de autokeuring? Raadpleeg alle informatie via www.vlaanderen.be of bekijk de animatievideo van sectorfederatie GOCA Vlaanderen.

 

Lees ook:

nieuwe website

Groep Autoveiligheid introduceert nieuwe website

Om het gebruiksgemak van onze verschillende doelgroepen steeds te bevorderen, introduceren wij onze website in een nieuw,...

autoveiligheid keuring 101

Tips: hoe bereid ik me het best voor op de keuring?

Binnenkort naar de autokeuring? Met een aantal eenvoudige controles kun je ervoor zorgen dat je goed voorbereid de keuring...

Keuringsstations voor motorfietsen

Keuringsstations voor motorfietsen

Een motorfietsenkeuring is niet mogelijk in elk keuringsstation. In deze blog tonen wij waar u terecht kan met uw motorfiets.

oldtimerverslag

Wat is een oldtimerverslag?

Voor verbouwingen of wijzigingen die door de bevoegde overheid beoordeeld en aanvaard werden naar aanleiding van een oldtimerdossier...

malusgebrek

Wat is een malusgebrek?

Dit zijn gebreken welke een 'verboden tot verkeer' als gevolg hebben of welke aanleiding geven tot een keuringsbewijs...