Kentekenbewijs (= inschrijvingsbewijs)
Wat is het?
Het kentekenbewijs (=inschrijvingsbewijs) is een roze of zandkleurig document van formaat A4 (voor de voertuigen ingeschreven na 15/01/2011). Dit document levert het bewijs dat uw voertuig ingeschreven is bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen).
Extra info
Sinds 1 september 2013, is een nieuw geel kentekenbewijs (=inschrijvingsbewijs) in twee luiken ingevoerd door de DIV. Het eerste luik (symbool auto) van het document moet altijd aan boord blijven van het voertuig en het tweede luik (symbool huisje) moet thuis bewaard worden. Enkel het eerste luik dient bij de autokeuring voorgelegd te worden.
Bij de tweedehandskeuring of de administratieve keuring vóór inschrijving, van een voertuig, voorzien van het nieuw kentekenbewijs (=inschrijvingsbewijs) in twee luiken, dienen de twee luiken samen voorgelegd te worden alvorens een aanvraag tot inschrijving kan uitgereikt worden.
Wat als je dit kwijt bent?
Is uw kentekenbewijs (=inschrijvingsbewijs) verloren, gestolen of vernietigd? U dient zich te wenden tot de politie voor een attest van onvrijwillig verlies. Met dit attest kan u een aanvraag richten tot de DIV om een duplicaat te bekomen van uw kentekenbewijs (=inschrijvingsbewijs).
Bij het voorrijden bij de autokeuring, legt u het duplicaat voor als alternatief voor het originele kentekenbewijs (=inschrijvingsbewijs).
Indien tijdens de periodieke keuring een bewijs van verlies wordt voorgelegd in plaats van het originele kentekenbewijs (=inschrijvingsbewijs), wordt de geldigheid van het keuringsbewijs tot 3 maanden beperkt.
Bijkomende info: tweedehandskeuring
Voor te leggen kentekenbewij(s)(zen) bij een tweedehandskeuring:
- Het kentekenbewijs (met de 2 delen in geval van het tweedelig kentekenbewijs) van de laatste inschrijving dat door de bevoegde Belgische of buitenlandse overheid voor het betrokken voertuig werd uitgereikt;
- Een Belgisch kentekenbewijs dat verloren is gegaan, kan worden vervangen door een door de politie uitgereikt attest betreffende het onvrijwillig niet meer in het bezit zijn van een kentekenbewijs (het zgn. "bewijs van verlies");
- Wanneer het voertuig voorgereden wordt onder handelaars- of proefrittenplaat moeten zowel het kentekenbewijs (of het bewijs van verlies voorzien van de laatste kentekenplaat) van het voertuig zelf, als het kentekenbewijs van de handelaars- of proefrittenplaat voorgelegd worden;
- Wanneer het voertuig voorgereden wordt onder een andere kentekenplaat moeten zowel het kentekenbewijs (of het bewijs van verlies voorzien van de laatste kentekenplaat) van het voertuig zelf, als het kentekenbewijs van de andere kentekenplaat voorgelegd worden.
De autokeuring zoekt jou!
Werkzekerheid in eigen streek, een voltijdse baan in een 4-dagen werkweek, een aantrekkelijke verloning aangevuld met extralegale voordelen, opleidingen en bijscholingen én doorgroeimogelijkheden. Solliciteer snel!